22-05-2015

Gedans

Mijn bureau opruimen werd nog even langer uitgesteld. 
Er moest gedanst worden, niet door mij, maak je geen zorgen.
Omdat ze dat dansje niet in het donker wilden doen en onze houten vloer niet voldeed, 
waren we er even zoet mee. 20 uur in de laatste twee dagen.
Twee clubjes, twee voorstellingen. Heel verschillend, de een op de rand van amateur.
Een busje met ouwe zooi, een stel jonge techniekers en veel gefriemel. "Kunnen we dat ook gebruiken?" Op de vloer uiteindelijk acht hipsters in witte overalls. Die deden een dansje op electronische muziek die 15 jaar geleden in een dorpsdisco als "opwindend" omschreven zou kunnen worden. Het licht was ook in die stijl, alle kleurtjes door en elkaar, veel gezwiep en geknipper. Ter compensatie stond het volume dan wel erg hoog, dat wel.

Vandaag het grootste balletgezelschap van het land. En dat merk je dan ook.
Met heel veel spullen en nog meer mensen komen ze in heel laag tempo de zaak opbouwen. Zoals bij meer gesubsidieerde clubs moet het geld op, anders krijgen ze volgend jaar minder. In twee ploegen wisselden ze elkaar af. De ene had al in Arnhem in een hotel geslapen, de andere helft deed dat na het breken. Vijf kwartier naar Amsterdam terug rijden paste vast niet in een of ander Arbo-regeltje. Zeker 5 mensen zaten beurtelings achter de lichttafel. De rest hing er omheen. Iedere drang tot efficiënt werken is jaren geleden al weggevloeid. Bij mij vloeit de zin om te leven dan ook langzaam weg gedurende zo'n dag.

Het contrast met producties van 'commerciële' producenten kan haast niet groter zijn.
Daar ligt de focus op resultaat, minder mensen, minder tijd en aanpakken.
Hier niet. Als er toch op cultuur gekort moet worden, doe het dan op een club als die van vandaag. Ik denk dat we met de helft van de mensen, in driekwart van de tijd,
ook alles hadden kunnen doen. Een beetje meer plannen, wél overleggen, zinloze dingen schrappen en mensen inhuren die ook werkelijk willen werken. 
Wie weet kan een volgende bezuinigingsronde veel goeds aanrichten.






 Met werk in het donker schoot nieuwe foto's maken er bij in.
Daarom nog wat van een paar dagen geleden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten