11-10-2012

Girls, girls, girls

Een Amerikaanse abortusarts vertelde op de radio dat ie al jarenlang bedreigd werd door anti-abortus-demonstranten en dat zijn kliniek beschoten was door die zelfde mensen. Dagelijks worden hij, zijn collega's en zijn cliënten beledigd en bedreigd door moreel superieuren. Meerdere collega's van hem zijn de afgelopen jaren vermoord door 'pro-life' demonstranten. De overwegend christen-extremisten van de 'pro-life' movement vertonen erg veel overeenkomsten met moslimfundamentalisten die dezelfde ideeën over abortus en euthanasie erop na houden. In mijn ogen zijn deze twee groepen ook identiek in hun verouderde en dogmatische kijk op de wereld. Net als hun ongenuanceerde en regelmatig gewelddadige manier van actie voeren. Typisch dat ze elkaar toch ook als vijanden zien.

Vandaag is het de eerste Wereldmeisjesdag, een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag waar aandacht gevraagd wordt voor de rechten van meisjes. Een van hun speerpunten is het gedwongen huwelijk, zo'n fijn religieus bijproduct uit vroeger tijden wat 27000 meisjes iedere dag overkomt. Dit soort uitwassen doen mij heel ouderwets aan, maar ook in Nederland zijn gelijke rechten nog niet zo lang normaal. Sinds 90 jaar hebben vrouwen stemrecht, pas sinds 1967 zijn volwassen vrouwen handelingsbekwaam en tekenbevoegd. Sinds 1981 is abortus hier niet meer illegaal en geweld binnen het huwelijk wel strafbaar. (Ik zat met mijn oren te flapperen toen ik die data las en hoorde.) 

Op de laatste plaat van Ani Difranco staat het nummer 'Amendment', prachtig nummer met een heldere tekst over de rechten van vrouwen. Er valt nog veel te winnen.

In Nieuwegein had een boompje zich speciaal voor vandaag roze gekleurd


Geen opmerkingen:

Een reactie posten