31-03-2016

Twee keer prijs

Beroepsdeformatie is a bitch. Ik kan geen show kijken zonder de details van het licht mee te krijgen. Na ruim twintig jaar licht maken zit het opletten op schaduwen, kleuren, veranderingen en verhoudingen er zo ingebakken dat het waarschijnlijk nooit mee los laat. Soms is dat jammer, als een fijne band of show om zeep geholpen wordt door iemand die de mogelijkheden van zijn lampen belangrijker vindt dan het eindresultaat. Andere bezoekers valt dat niet op en staan zich ook niet op te vreten. 

Soms is het mazzel om meer te zien, vooral als het wél goed is. Gisteren was het twee keer prijs. 's Middags bij Cirque du Soleil lieten ze zien hoe het ook kon. Hoe je met relatief weinig licht hele mooie plaatjes maakt. Zoals over alles in de show was hier ook zichtbaar over nagedacht. En vervolgens met beleid uitgevoerd. Natuurlijk was het regelmatig kitsch en over the top, maar wel consequent en met vaste hand.

Omdat het kon stond ik dezelfde avond weer een bandje te kijken hier om de hoek. Reckless Love, een Finse glamrockband kwam hun kunstje doen. Nou had ik van de hele club nog nooit gehoord en was daarmee de vreemde eend in de bijt. Of de ouwe lul in een zaal vol fans. Woordelijk werd alles meegezongen. Ruim voor openingstijd stonden ze al voor de deur om het beste plekje voor het podium te hebben. Een flink deel van het publiek zag er uit zoals in films eind jaren tachtig het publiek van een rockconcert afgebeeld werd. Denim & leather, Meer geverfd haar en make-up dan de gemiddelde Albert Heijn klant. Gemêleerd en gezellig. Iedereen kwam voor een goeie avond en die kregen ze.

De band serveerde alle clichés op een rij, inclusief de zanger die met afgetraind en ontbloot bovenlijf David Lee Roth kicks maakt. In de zaal bleven de vuisten de lucht in gaan. 
En dan het licht. Dat was vanaf het eerste intro duidelijk dat dat wel goed zat. De jongen achter de tafel zat er bij alsof ie de belastingaangifte voor zijn buurman in zat te vullen, maar raakte iedere cue. Zoals over alles in de show was hier ook zichtbaar over nagedacht. En vervolgens met beleid uitgevoerd. Natuurlijk was het regelmatig kitsch en over the top, maar wel consequent en met vaste hand.

Zo lust er wel pap van.


En het mooiste licht van de dag, 
dat scheen op de tent toen we naar binnen liepen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten