22-04-2013

Samen lappen

In november schreef ik over Curtis Eller. Hoe hij voor drie man en paardenkop in Castricum de sterren van de hemel speelde. Hij vertelde daar voor de show dat de nieuwe plaat waarschijnlijk in de zomer zou komen, als het financieel zou lukken.
Vorige week kwam er een mailing, met de vraag of ik mee wilde financieren.
Huh? Ik? Om de opnames van de nieuwe plaat te kunnen betalen heeft ie bij Kickstarter een project aangemaakt, daar kan je aangeven hoeveel geld je toezegt over te maken als de grens word gehaald.
De grens is in dit geval, binnen één maand $7000,- Als het niet volledig toegezegt wordt heeft ie pech en krijgt ie niets, en betaalt niemand iets. Anders wordt het geld op de aangegeven datum afgeschreven. Je kan kiezen hoeveel je toezegt. Voor 5 dollar krijg je een kaart met handtekening, voor 15 de cd, voor 25 de cd en een download, voor 500 komt ie bij je thuis spelen en voor 1000 komt de hele band mee.

Ik vind het een hele fijne manier van financieren. Geen bank, geen rente, geen schuld. Wel de vrijheid om te kunnen maken wat ie wil. En in augustus valt er hier een pakketje op de mat met de nieuwe plaat. Anders had ik die later alsnog besteld, maar op deze manier help je een beetje mee aan de productie. Het is ondertussen trouwens gelukt, die 7000 dollar, en de teller blijft nog even lopen, zodat er ook geld is om 'm op vinyl uit te brengen.
Op Kickstarter staan honderden projecten die op deze manier betaald worden, met bedragen die variëren van 1.000 tot 1.000.000 dollar. Een mooie nieuwe wijze van globaal helpen en elkaars werk en ideeën mogelijk te maken.

 En nou maar hopen dat ie weer een mooi plaatje maakt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten