09-04-2013

Call the pliesie

Voor ik vanavond mannen die over wielrennen praatten van licht en geluid voorzag, ben ik naar andere pratende mensen gaan luisteren. Vandaag was Tedx in de schouwburg. Tedx is een wereldwijde serie van dagen waar mensen met goede ideeën, hun verhaal vertellen aan anderen. En omdat er altijd meer mensen bij willen zijn dat er in de zaal passen wordt alles opgenomen en op internet gezet. Door toeval en oud-Hollandsch blufwerk zat ik tussen de toeschouwers vandaag.

Een serie sprekers trok voorbij, met mooie verhalen. Zo waren er wat sympathieke Belgen met een idee om door Europa heen schermen met microfoons neer te zetten, zodat mensen direct met elkaar in contact kunnen komen. Vertelde iemand over een 3d-printer, maar dan om medicijnen mee te printen. Een Amerikaanse jongen van 15 bleek een veel betere en goedkopere manier gevonden te hebben om alvleesklierkanker op te sporen. En iemand van het formule 1 raceteam van Mc Laren legde het verband tussen autoracen en hartfalen bij baby's uit.

De Nederlandse sprekers bleken, omdat alles in het Engels gaat, niet altijd even goed verstaanbaar. Het feit dat je een inspirerend verhaal hebt, wil niet zeggen dat je ook goed Engels spreekt, helaas. Als dieptepunt vertelde iemand over een vorige week gestolen aanhanger: “And if you know where it is, please call the pliesie”. Los daarvan vond ik het, na vele Ted-talks op internet bekeken te hebben, wel heel bijzonder om op drie minuten lopen van huis, er opeens zelf tussen te zitten, en ook besmet te worden met een positievere kijk op de wereld.

Hier een Ted talk met Nederlandse ondertiteling die ik erg mooi vind.

Volle bak voor een nog leeg podium


Geen opmerkingen:

Een reactie posten