06-04-2013

Bakfietsmandreservaten

In Apeldoorn stonden we gister met de trailer op een schoolplein. De aangrenzende fietsenstalling had een aparte afdeling voor fietsen met een mand of kist voor op. En dat bleek nodig vanwege het grote aantal exemplaren. Waar het vijf jaar geleden nog een uitzondering was, lijkt het nu erg modern om met een enorm ding voor je stuur rond te rijden. Niet alleen de bakfiets met kleuters er in, maar vooral de manden-kisten-kratten variant.

In Nijmegen is de gemeente al een aantal jaar bezig om de “overlast van fietsen in de binnenstad terug te dringen”. Het “rommelige stadsbeeld” wat fietsen verzorgen moest verdwijnen, zodat bezoekers van het stadscentrum kunnen genieten van de mooie etalages. Om dit voor elkaar te krijgen werd er aan de rand van het centrum een bewaakte stalling gebouwd. En veel gewone stallingen in het centrum verwijderd. Jammer maar toch onhandig. Vervolgens werd een bedrijf in de arm genomen om alle fietsen die niet in stallingen staan te verwijderen. Zij knippen het slot door en stelen je fiets plaatsen je fiets in een loods. Als je fiets bij het station niet in een rek staat, (waarvan er minder zijn dan het aantal fietsen wat treinreizigers daar parkeert) wordt deze aan de andere kant van de stad opgeslagen. Het kost met een stadsbus een half uur om daar te komen. De openingstijden zijn bijna ideaal, dagelijks van 13.00 tot 15.00. Mocht je dan werken of naar school gaan, dan wacht je toch tot zaterdagochtend, want dan zijn ze van tien tot twaalf open.

Om die ellende te voorkomen wil ik graag mijn fiets wel in een fietsenrek stallen. Helaas neemt een hippe fiets met mand-rek-kist-box-doos-pallet-hondenhok voorop meestal drie plekken in zo'n rek in. Sta ik te vechten met remkabels en fietsbellen om mijn brik er toch tussen te parkeren. Het zou daarom niet gek zijn als de gemeente ook bakfietsmandreservaten in het centrum zou bouwen. Kan de gewone fietser gemakkelijker parkeren en de mandkratfietsbakkist bestuurder lekker ruim in het reservaat terecht.

 De oplossing in Apeldoorn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten