01-04-2017

Verdeling

Het hebben van genoeg geld om aan te schaffen wat de waan van de dag of de jaloezie voorschrijft, is geen garantie voor goede smaak. Sterker nog, het lijkt die eerder in de weg te staan. U kunt zich ongetwijfeld iemand uit uw omgeving of uit de roddelbladen voorstellen waar dat voor op gaat. Over wat goede smaak is, valt overigens prima te twisten.

Bij gesubsidieerde theater- of dansgezelschappen met genoeg geld om niet te hoeven discussiëren over investeringen of extra personeel, geldt een vergelijkbaar principe. De goede smaak komt niet direct in de knel, maar het efficiënte werken delft wel vaak het onderspit. Alles kan, of het moet kunnen. Natuurlijk. Dan nemen we toch een mannetje extra mee, of twee, of drie. Dan komen we toch een uurtje eerder, of een hele dag. Dan laten we toch een extra vrachtwagen rijden, of twee. 

Nou vind ik dat allemaal prima. Als dat ten goede komt aan een betere voorstelling. Als belastinggeld, want daar hebben we het over, wordt uitgegeven om iets moois te maken. Maar als de consequentie is door poet zat we maar wat aan rommelen, want we hebben toch tijd zat, dan gaat het een beetje jeuken. Ik wil wel door. Als het werk ook in de helft van de tijd, of met de helft van de mensen gedaan kan worden die wél doorwerken, dan is dat voor alle betrokkenen en voor de begroting wel zo handig. Kan je met die andere helft óók iets moois maken. Of het uitsparen. Of de betrokkenen beter belonen. Maar door zomaar wat aan te modderen geef je tegenstanders van cultuursubsidies te makkelijk argumenten in handen. En dat is zonde. Want er wordt met goede smaak en hard werk ook heel veel moois gemaakt. En daar is vaak wel subsidie voor nodig. Laten we het gemakzuchtig achteroverleunen vooral overlaten aan hen die dat op eigen kosten kunnen doen. Kunnen wij na de voorstelling nog wel een boom opzetten over goede smaak of gebrek er aan.



Tijdens het stellen van het licht ontplofte er iets, op vuurwerk volume. Bleek het een aluminium spiegel te zijn die verzakt was waardoor de ontplofte lamp er een gat in sloeg. Gelukkig gebeurde dat niet tijdens de voorstelling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten