02-11-2012

Uniek en eenmalig

(Een jaar geleden was ik met een band op tour, en hield een logboek bij.
Hier wat fragmenten van de laatste dagen van de tour)

25-10-Hongarije- Terwijl het muzikaal niet direct mijn kopje thee is, is het wel heel bijzonder om overal mensen te zien die er helemaal voor gaan. Gister een stomdronken vent: “Music!" En klopt echt heel hard op zijn hart. Vandaag een jongen met zijn Iphone en daarin zijn cd collectie, waaronder 23 titels van de band. Heel verschillend volk hier, wat me komt vertellen dat ze de muziek op hun huwelijk draaiden, of bij de eerste keer sex, bij een scheiding. (bad, bad record!). Mensen vertellen zoveel persoonlijke herinneringen dat ik ondertussen wel door heb dat het een legendarische naam is. Net kwam er een dronken aap vertellen dat hij “bad person” was. Want hij praatte met mij, en keek niet naar de band. “First goood music, then baaaad theatre”. Dit zijn wel de dingen waar ik het voor doe. Al die types. Ben ook zo blij dat ik in Nederland geboren ben, en woon. Op een paar uur vliegen afstand leven mensen in zo'n andere omstandigheden. En meestal is anders dan niet beter.

Uiteindelijk werd het merchandise-technisch de beste avond tot nu toe. Veel vinyl, vooral de exclusieve items. Het duurste wat ik verkocht was een 2lp-3cd box voor 15000 Huf (dus om in de terminologie te blijven, a gazzilion floppers) Tegen het eind aan de praat geraakt met een jongen die wilde tolken voor een andere, die veel moest weten, maar geen woord Engels sprak. Deze tolk was inderdaad full time tolk, in Hongaars, Engels Frans en Spaans. Leuke vent, na de winkel een tijd mee zitten praten. Hij wist het langste woord ter wereld, wat ook Hongaars is op te hoesten, en vertelde dat een normaal salaris daar 200 tot 250 Euro per maand is.. Zo da's nog eens wat anders. Logisch dat boodschappen hier zo goedkoop zijn. Een appartement in Budapest kost per maand ongeveer €300 per maand. Da's net even anders dan ons minimum-loon en subsidie-systeem.

27-10-Nederland- Om drie uur waren we in Lent. Daar bleek mijn auto onder de verkeerde boom geparkeerd te hebben gestaan, helemaal ondergekakt. Alsof ze een legbatterij erboven uitgeknepen hadden. Naar huis, douchen. Terug naar Lent om naar Amsterdam te vertrekken. Bij de club aangekomen bleek er geen hustechnicus te zijn. Op zijn Amsterdams werden daar ook geen excuses voor aangeboden. Tuurlijk, dit is het middelpunt van de wereld.

28-10-Duitsland- Naar buiten om een peuk te roken. Buiten was achter de zaal, en stikdonker. Voel ik iets lang mijn been strijken. Ah, een kat. Ik ga zitten en meteen springt ie op schoot, daar was geen uitnodiging voor nodig. En ja hoor, binnen een minuut zit ie te ronken, aandacht!, aandacht!

29-10-Belgie- Hotel was goed, croissantjes bij ontbijt, fijn! De douche was goed en warm, maar voorzien een soort van eendenbek waarmee je de temperatuur en de hoeveelheid water regelt. Vroeger, lang geleden, zaten er gewoon twee kranen, een voor koud, een voor warm. Niks mis mee. Daarna kwam de mengkraan, prima uitvinding, bij voorkeur zo een als in mijn douche thuis, waar een knop de temperatuur regelt en aangeeft, en de andere de kracht van de straal. Helaas heeft iemand verzonnen dat het samen één knop moet zijn, waar je als je net wakker bent, en het evenwicht niet optimaal is, tegen aan stoot. En de straal meestal niet stopt, maar gloeiend heet, of ijskoud wordt. Zeker als de douchecel krap bemeten is, en je lichaamsbouw zoals bij mij erg atletisch is, zijn de risico's groot. Ik denk dat de buren me gehoord hebben vanochtend. Zeker de helft van de douches deze tour waren op deze manier uitgevoerd. Waarom, ligt dat aan een douchekranenmafia?

En dan nog zo'n ding: Douchegordijnen WAAROM? Echt, er zijn geen redenen waarom die dingen bestaan, een glazen deurtje, of helemaal niks gaat ook goed. Trekker naast de douche, evt. een afvoerputje. Maar nee. In ieder hotel hangt weer zo'n lap, die op het moment dat het water gaat stromen contact met je zoekt. Dan kruipt die lap, ruim voorzien van zeep-sperma- en god weet wat voor andere resten, tegen je aan. Terwijl je daar juist staat om schoon te worden. Kan daar misschien een wet tegen komen, en controles, en lijfstraffen?

Gisteren na de show kregen we diner in een hotel, sjiek opgehipte ledverlichte toko.
Konden we kiezen uit vis/vlees/vega, twee drankjes en koffie. Prima.
Wij bestellen na de maaltijd twee espresso en een cappuccino “komt er zo an m'neer”
En inderdaad, een paar minuten later krijgen we alle drie een slappe kop koffie geserveerd. Heerlijk, niet moeilijk doen, hier heb je koffie, klaar. Belgian hospitality.

30-10-Engeland- De club zelf stinkt. Zo'n beetje als destijds in Roosje op zondagochtend nadat er tot 6 uur mensen hadden staan te zweten, dansen, braken en bier over de vloer hadden gemikt. Maar dan erger. Fruitvliegjes doen hier ook goede zaken, misschien helpt die tien kuub vuilniszakken naast de voordeur daarbij. Wat een bende. Het podium is wel 1,50 meter hoog, maar serieus klein, en natuurlijk is er een voorprogramma met twee drummers. Het kan écht altijd nog erger. En de 'geluidstechnicus' ziet eruit alsof ie net uit een massagraf is getrokken. En zo ruikt ie ook. En zo beweegt ie ook.

31 Oktober, weer onder de Noordzee, 14.47

Onderweg in de bus wordt er nogal wat water gedronken, na verloop van tijd stapelen de volle en lege flessen zich op in de cabine. Gisteren vroeg iemand : “is deze nog goed?” -even kijken, ja, die is uit Duitsland, dus drie dagen, en deze, uhh, nee, die is Pools, en dus een week oud.

Met zo'n uitzicht weet je dat je al weer bijna thuis bent.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten