05-04-2016

1000

Niet eerder kon ik me voorstellen dat ik er bij zou horen. Bij een groep waarvan ik nooit snapte waarom die zo groot was. Een groep die in mijn ogen verkiezingen onnodig gecompliceerd maakten. De Zwevende Kiezer. Nou twijfel ik niet zo zeer wat ik zou moeten stemmen, maar óf ik ga stemmen. Iedere keer dat ik een kiezerspas of stembiljet kreeg, maakte ik gebruik van mijn stemrecht. De combinatie van een duidelijke, misschien licht ongenuanceerde kijk op de zaak en het idee dat de wereld recht had op mijn mening, zorgde dat ik ging stemmen. Het uitzoeken van de meest socialistische dan wel linkse keuzemogelijkheid was meestal vrij eenvoudig.  Bij lokale en regionale verkiezingen was het doorgaans net zo duidelijk. Zo lang heel veel mensen VVD/PVV/NSDAP/CDA stemmen is een tegenwicht hard nodig.

Deze keer twijfel ik. Wil ik wel stemmen in een verkiezing die met onheuse bedoelingen opgezet is? Waarvan de vraagstelling en de gevolgen zo onduidelijk zijn dat ik ze niet kan overzien. Ik wil zeker niet meedoen aan iets wat door Powned of de Telegraaf gepropageerd wordt. Natuurlijk gun ik de bevolking van Oekraïne het beste. Natuurlijk wens ik de malafide Oekraïense regering de tering. Natuurlijk kan de Europese samenwerking beter en is die nu verre van ideaal, maar wel onvermijdelijk. 

Zoals bij iedere verkiezing zou ik graag voorafgaand aan het werkelijke stemmen een korte quiz voor alle stemgerechtigden willen. Vijf inhoudelijke vragen over de inhoud van de verkiezing. Iedereen met 4 of 5 goede antwoorden mag werkelijk stemmen. De rest mag bij de volgende verkiezing zich beter voorbereiden en het opnieuw proberen.

In de krant las ik vandaag: "Democratie gaat niet alleen over de mening van de meerderheid, maar ook over het waarborgen van de belangen van de minderheid."
Als teveel volk zonder kennis van zaken mee mag stemmen is het risico dat dat over het hoofd gezien wordt erg groot. 

Helaas worden er geen inhoudelijke eisen aan de stemgerechtigden gesteld. Kijken veel mensen naar conservatieve media. Volgen veel mensen klakkeloos de grootste schreeuwer. Zijn het er genoeg, dan kunnen politici nog gaan doen alsof ze zich wat van de uitslag van het referendum aan trekken.

Ik twijfel dus. Ga ik meedoen voor het tegenwicht, of laat ik deze farce voorbij gaan in de hoop dat er minder dan 30% op komt dagen. 



Dit is mijn duizendste extrabelegen. Toen ik de eerste schreef had ik geen idee dat dit zolang door zou gaan. Maar dit is dan ook geen democratisch instituut. Dit is mijn persoonlijke uitlaatklep/fotodump/poeziealbum/openbaardagboek/stamtafel/waterpomp.
De afgelopen weken zag ik de teller langzaam oplopen naar blog nummer 1000. Als een zwevende kiezer twijfelde ik ook hier om een punt er achter te zetten. Maar voorlopig heb ik er nog schik in. Nog steeds onregelmatig, onnozel en onbeperkt. Geen idee of ik de 2000 haal en daar hoeft ook niet over gestemd te worden.


En trekken die knollen zich iets van alle opwinding aan? 
Nee hoor, die gaan er gewoon even bij liggen.

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd!
    En over dat referendum... Daar denken we precies hetzelfde over. Als de 30% echt in zicht komt, dan ren ik nog even op en neer. Al ben ik eigenlijk tegen referenda in het algemeen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow 1000.... wie had dat kunnen denken. En meer en meer!

    BeantwoordenVerwijderen