22-02-2016

Recht

Of ik mee wilde naar een avond met lezingen over dieren en een dierenfotograaf?
Tuurlijk. De avond begon met twee films zonder geluid. Een met slapende paarden en een met werkende paarden. Best vreemd om in een stille, volle collegezaal naar een slapend paard te zitten kijken. Maar ja, een paar dagen geleden zat ik nog te kijken naar iemand die zei de stem van een lang geleden overleden indiaan te laten klinken. Ik bedoel maar...

Het interessantst vond ik een lezing over dierenrechten. 
Nadat slaven jarenlang rechteloos door het leven gingen, kwam daar verandering in. Daarna volgden kleurlingen en vrouwen. Het zou niet meer dan logisch zijn om als volgende stap dieren ook rechten toe te kennen. 
Mensen zijn er door de tijden heen heel goed in geweest om zichzelf heel anders en beter te zien dan andere dieren. Omdat mensen taal hadden, kookten, veinsden, gereedschap gebruikten en gevoel hadden. Ondertussen heeft onderzoek geleerd dat dieren dat ook kunnen of hebben. Zo groot is het verschil niet. De democratie zou er heel anders uit gaan zien als niet alleen ieder mens een stem in de verkiezingen zou hebben, maar ieder dier ook een. Ze zijn immers met veel meer.

Waar ze op zouden stemmen is nog maar de vraag, omdat de belangen van dieren minstens zo ver uiteen lopen als die van de mens. Plankton zal vast anders stemmen dan de walvis, terwijl ze allebei gebaat zijn bij een schone zee. 
Voor dat de dierenrechten vastgelegd worden in de grondwet, wil ik graag een uitzondering maken voor teken. Die hoeven geen rechten. Ook niet een paar. Die moeten dood


En moeten lama's ook rechten krijgen?
Lama's moeten eerst maar een leren flossen, 
dan lullen we daarna verder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten