28-09-2012

Petjes in Golfjes

Waar zijn ze gebleven, de Petjes in Golfjes?
Petjes in donkergekleurde Golfjes met getinte ruiten
(en het liefst met een grote tribal sticker op de achterruit)
en zoveel laag uit de stereo, dat je het nummerbord hoort trillen als de ramen dicht zijn.
Petjes die jarenlang de grootste bokkenlullen op de openbare weg waren.
Petjes die kleefden, sneden, geen richting aangaven, en veel te hard door een woonwijk scheurden.Weg. Althans, ik zie ze niet meer, in hun Golfjes. 

Was het een generatie van sociaal-kansarmen die na hun Golf GTI-periode nu getrouwd zijn en een stationwagon nodig hebben om de kinderschaar in te vervoeren? Zijn ze allemaal veranderd in een lijstje, twee waxinelichtjes en een teddybeer tegen een boom? Of hebben ze hun pet afgedaan, een blouse aangetrokken en een zilverkleurige Audi met xenonverlichting aangeschaft? Want dat lijken op dit moment de ergste longhonden op de weg. Die alle rottigheid van de Golfjes uithalen, met iets minder herrie, maar meer verblindend licht.





Gelukkig is er nog een andere categorie auto's die het de moeite waard maken om op te blijven letten op de weg. De verticale. 
Auto's die hoger zijn dan breed, ontzettend praktisch zijn, zuinig, makkelijk instappen en ontzettend praktisch. Meestal worden ze bestuurd door zeer ervaren automobilisten. 
Of mensen met hele korte armen en een beslagen voorruit. En iedere kans om brandstof te besparen wordt aangegrepen. Met 60 kilometer per uur de snelweg op, als een lijk met 25 door de stad, heerlijk zuinig rijden ze, en praktisch. Op zondagochtend rijden ze het liefst, dan is het lekker rustig op de weg en overzichtelijk. Kunnen ze zonder haastige andere weggebruikers lekker twijfelen voor iedere kruising, bocht of oprit, wel zo praktisch. Heeft niemand er last van.

Behalve die stakker in die bus die naar z'n werk gaat. Tijdens het luisteren naar “Vroege Vogels” her en der een weifelend verticaal autootje ontwijkt en zich blijft verbazen dat het toch bijna altijd goed af loopt.




Nou ik het toch over hem heb, hij zoekt nog een veilige parkeerplek in Nijmegen, binnen of achter een hek, waar ie tot half november deze combinatie dagelijks kan stallen. 
Heb je een idee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten