22-09-2012

Gemiddeld



nu.nl plaatste vandaag een artikel waarin stond dat “Adolescenten die zich aanhoudend blijven identificeren met onconventionele jeugdsubculturen, zoals alto’s of metalheads, vertonen meer probleemgedrag dan doorsnee-jongeren.”
Goh, fijn dat dat eens uitgebreid onderzocht is. Dus “studiebollen” veroorzaken minder problemen dan jongeren die zich aangetrokken voelen tot subculturen. Jahaa beste lezers, opzienbarend nieuws. Meteen maar een Ig Nobel nominatie? Nee, want het is niet grappig genoeg.
Het onderzoek had ook uit kunnen wijzen, dat jongeren geïnteresseerd in subculturen vaker een creatieve of subversieve bijdrage aan de samenleving leveren dan de gemiddelde jongere. 
Maar da's ouderwetse linkse praat.

Vandaag in de auto tijd genoeg om opnieuw te luisteren naar Utah Phillips,
een folk-zanger, verhalenverteller, anarchist en erg wijze volbloed etter
Ani Difranco maakte twee cd's met zijn stem en teksten en haar muziek.
Absoluut de moeite waard.(en erg ouderwetse linkse praat)
In een van zijn verhalen vertelt ie hoe hij met zijn kleindochter in de supermarkt staat, en een grapje uithaalt met een ander kind dat wacht bij de kassa. Zijn kleindochter schaamt zich voor hem en vraagt waarom hij nooit eens normaal kan doen, waarop haar peettante haar met d'r  wandelstok prikt en zegt:“That is normal, what you mean is average”

(Deze foto heb ik in tegenstelling tot alle andere foto's op extrabelegen,
niet zelf gemaakt. En ook geen idee wie dat wel deed)

Van gemiddeld is de wereld nog nooit beter geworden lijkt me. Een ander nummer van Utah gaat over Mother Jones, een activiste van een eeuw geleden. Ook iemand die zich bleef identificeren met onconventionele subculturen, maar wel indruk maakte. Net als de website die naar haar vernoemd is trouwens, en deze week Mitt Romney een koekje van eigen deeg verkocht. Dat de SGP in Urk de grootste partij is, is al erg genoeg, hopelijk levert de Amerikaanse SGP dit jaar niet opnieuw de president. Fijn dat Mother Jones daar aan mee helpt, en fijn dat er jongeren zijn die buiten de platgetreden paden blijven zoeken naar wat normaal, maar niet gemiddeld is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten