23-08-2016

Status

Vorige week hoorde ik een verhaal wat me deed denken aan een vergelijkbare anekdote van jaren geleden.

Bij een werken-aan-jezelf-sessie waar een vriendin aanwezig was vertelde een man dat ie jaren geleden een auto van de zaak uit mocht zoeken. Hij had daarvoor een budget gekregen waar hij binnen moest blijven. Eventuele extra kosten waren voor eigen rekening.
Met wat plussen en minnen had ie een heel aardige bak gekozen. Het werd zomer en de temperatuur steeg. De keuze om geen airco aan te schaffen begon hem op te breken. In de file, in zijn pak achter het stuur vond ie het toch een betere keuze om het raampje dicht te houden en te doen alsof hij wel de luxe van een airco had. Zwetend kwam ie aan, maar andere filerijders zagen hem ontspannen met gesloten raam rijden.

Een collega stond eind vorige eeuw ook in de file. Er was iets met zijn dochtertje en een ziekenhuis en hij moest daar snel zijn. De file stond stil en op zijn minst moest ie laten weten dat ie later kwam. Mobiele telefoons bestonden nog nauwelijks maar een aantal zakelijke rijders had een autotelefoon. De man in de auto voor hem ook, die zat te bellen. Omdat de file stil stond stapte hij uit en liep naar de zakenman toe, tikte op het raampje en legt de situatie uit. Of hij misschien heel even gebruik mocht maken van de telefoon, want erg dringend. De zakenman krijgt het schaamrood op de kaken, kijkt naar zijn telefoon, kijkt naar mijn collega en zegt:"Uhh sorry, dit is geen werkende telefoon, het is allen maar een haak." De man zat voor de andere filerijders te doen alsof ie aan het bellen was. 

Hoeveel moet je te kort komen om naar wildvreemden die je alleen in de file ziet te doen alsof? Wat compenseer je dan? En vooral, zal het helpen?



Op een festival zag ik een jongen met een ander statussymbool.
Compenseert dat ook wat, of is het alleen een beetje ranzig?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten