27-08-2017

Cursus

Het kleine zaaltje was voor de helft gevuld en zoals altijd in de zomer erg warm. Een paar ventilatoren aan het plafond doen een slechte imitatie van een airconditioning. Ondanks de lage opkomst was de sfeer prima. Er werd volop gesprongen en meegebruld. Zelfs een wall of death met een man of vijftien. En toch. Ik bedacht me dat in de hele hut alleen de dj ouder was dan ik. En dat hij ook de enige jongen met lang haar was hier. Toen ik de cursus metal bandjes kijken voor beginners volgde waren de regels toch duidelijk uitgelegd. Het was net alsof de rest van de bezoekers de hele cursus overgeslagen had. 



Oorbellen

Zo moeilijk is het niet. Een paar punten waar je je aan dient te houden is alles. De kledingvoorschriften zijn duidelijk. Van onder naar boven zijn die: Kisten of gympen, strakke spijkerbroek, zwart shirt met bandlogo, daaroverheen een mouwloos vest van spijkerstof vol met badges met bandlogo's. Misschien tussen shirt en vest nog een strak zwart leren jack. Om het af te toppen misschien een snor, maar in ieder geval lang haar. Los, in een staart, krullen of stijl, maakt geen moer uit, maar het is lang. Bij een concert drinkt men bier en haalt men dat voor elkaar, bij voorkeur veel. Een uitzondering is de chauffeur, die wordt vrijgehouden en krijgt in hetzelfde tempo een misselijkmakende hoeveelheid cola in de hand gedrukt. Is de muziek de moeite waard dan kan de waardering geuit worden door het hoofd enkele millimeters op de maat mee te bewegen. Is het concert uitzonderlijk vet/valt het bier goed/is de stemming uitgelaten, dan kan met het hoofd een grotere beweging gemaakt worden. Recht op en neer of in cirkels. Dit natuurlijk met omhoog gestrekte vuist met eventueel een uitgestoken wijsvinger en pink.



kapsel

In het warme zaaltje was toch echt een metal bandje aan het spelen, maar zelfs de muzikanten hielden zich niet aan de conventies uit de cursus. Op geen enkel vlak. Net als in de zaal leek het wel alsof dit een hele andere generatie was. Oké, ze hadden gympen, maar dan hele dure merksneakers in plaats van generieke All Star klonen. Ze hadden strakke spijkerbroeken, maar gek genoeg had iedereen daar op dezelfde plekken gaten in terwijl de rest van de broek nog nieuw leek. Het aantal zwarte shirts met bandlogo was op een hand te tellen en de vestjes/leren jacks/lange haren ontbraken volledig. Wel petjes, opgeschoren kapsel, getrimde baardjes, veel te grote oorbellen en tattoo's. heel veel tattoo's. Alsof iedereen het jongere broertje van Robbie Williams was. Maar dan zonder drankje. Geen bier, maar ook niets anders.


tattoo's

Maar een ding was echt nieuw voor mij. Zeker vier bezoekers hebben het grootste gedeelte van de show  hun telefoon vast gehad terwijl ze aan het videobellen waren met hun hun vriendinnetje (of andermans vriendinnetje, dat kon ik niet zien). Ze stonden heel erg te doen alsof ze een goeie tijd hadden en lieten dat voortdurend aan het thuisfront zien. Op de schermpjes zag ik meisjes die deden alsof ze het prachtig vonden en ondertussen televisie keken op een ander scherm. De jongens zullen ongetwijfeld een ruim datapakket bij hun telefoon aangeschaft hebben. Gekapt, nuchter, video-bellend een metalband kijken, misschien is het tijd voor een nieuwe cursus. Voor hen of voor mij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten