10-07-2016

Vis

Op het journaal hoorde ik een visser. Het ging over nieuwe regels waar vissers zich aan moeten gaan houden. In het belachelijke accent wat ze aan de Amsterdamse kant van het IJsselmeer hebben zei hij: "Nou moet 't maar es afgelopen zijn, ze moeten nou es naar mijn gaan luisteren".
Ze, en dat zijn wij volgens mij, moeten niks. En zeker niet luisteren naar een visser met een grote bek. Een visser die samen met zijn collega's zelf wel weet wat het beste is. Als de heren met iets meer beleid en met minder hebzucht tekeer waren gegaan, was de visstand heel anders geweest. Als ze werkelijk het beste voor hadden met de zee en wat daar in leeft, was er niet op industriĆ«le schaal jarenlang alles leeg geroofd en kapot gemaakt met sleepnetten. 
Nu ze op een aantal plekken niet meer mogen vissen omdat vissoorten anders definitief verdwijnen gaan ze janken, of staan te blaaskaken, zoals deze Einstein. Hoogste tijd om wat anders te gaan doen. Misschien iets productiefs, zoals alg verbouwen, of wier of kroos of ander spul wat heel gezond is, vol voedingstoffen zit en geen langdurige aanslag op de omgeving vormt. Succes met je nieuwe baan! En doe mij een lol, leer Nederlands.


Duurzame vis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten