Stel je voor: Je hebt een winkel die niet meer zo goed loopt als vroeger.
Althans, op papier. Sinds je een nieuwe boekhouder hebt werd het wat onduidelijk.
Het gaat in ieder geval zo beroerd dat de kassa bijna leeg is.
Dan kan je je personeel melden dat ze zeven procent minder salaris gaan krijgen, terwijl ze nul procent minder gaan werken. Mochten ze dat geen geen goed idee vinden, adviseer je ze een andere werkgever te gaan zoeken. Dan blijkt het nog niet genoeg op te leveren. Een brief naar de eigenaar van je winkelpand helpt. Daarin meld je dat je de komende 4 maanden geen huur gaat betalen en daarna ga je 30 procent minder dan je tot nu toe deed. Mocht de huurbaas daar problemen mee hebben, dan moet ie maar een andere huurder gaan zoeken.
Is dat de beste manier om je slechtlopende winkel te redden? Geen idee, maar bij V&D doen ze het wel zo nu. Even geleden werd V&D door een stel bloedzuigende ratten investeringsmaatschappij opgekocht. Die pompen hun nieuwe aanschaf vol met schulden zodat de te betalen belasting minimaliseert. Dan verkopen ze de beste en duurste onderdelen van het bedrijf en concluderen dat nu het -op papier- slecht gaat met de winkel, er stevig bezuinigt moet worden. Zie bovenstaand scenario.
De investeringsmaatschappij haalt zijn geld op de beurs. Grote en kleine investeerders met enkel korte termijn visie en eigen belang zetten hun geld dáár weg, waar het rendement het hoogste is. Het gros van de beleggers heeft weinig scrupules als het over hun eigen geld gaat. Ook de pensioenfondsen van, pak 'm beet, V&D lappen mee. En natuurlijk werknemers van, inderdaad, V&D. Vaak niet als directe aandelen van 'Smerige Bloedzuigers BV', maar van een aantrekkelijk pakket dat door hun eigen bank wordt aangeboden. Zo graaft de beleggende werknemer zijn eigen graf, helpt het pensioenfonds hun eigen leden van een baan af en zijn er een paar, of weinig, ja echt heel weinig mensen, die er uiteindelijk beter van worden. Dat is de vrije markt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten