06-11-2012

Gepakt

Gister werd er een nieuw Nederlands kabinet beëdigd. Vandaag zijn er verkiezingen in de Verenigde Staten. En de media verdringen elkaar om mij, geïnteresseerde kijker en luisteraar, ieder nieuwtje te kunnen brengen. Ik zie de debatten, hoor de speeches, de soundbites en de slogans. 
En snap er steeds minder van.

Ik zie wel overeenkomsten tussen Amerika en hier. Hier kwamen de plannen voor een nieuwe financiering van het zorgstelsel op tafel, en de pleuris brak uit. Vooral de VVD-aanhang ontplofte. (de peilingen vandaag gaven aan dat de VVD in een week tijd de helft van de stemmers kwijt is geraakt.) (Op zich goed nieuws, maar dat zal ongetwijfeld weer veranderen.) NIVELERING, DIT IS NIVELERING, stonden ze op de bekende ballentoon te schreeuwen. Gadverdamme, dan komt het plebs dichter bij de gegoede burgerij te staan! 
Dat nooit! De Telegraaf kopte iets over Marx Rutte, om aan te geven hoe verderfelijk en verschrikkelijk dit beleid is.

“In dit land wordt de hardwerkende Nederlander het hardst gepakt, terwijl die het toch al verschrikkelijk moeilijk heeft.” Onzin. De werkende Nederlander heeft het gemiddeld heel goed, vergeleken met iedere andere tijd, of ieder ander land. Dat 'hardwerkende' komt zelden ergens anders dan in reactionaire praat ter sprake. En sowieso, iedere zin die begint met 'In dit land' eindigt in rechts gekanker.

Op het Radio1 Journaal kwam tussendoor een kort berichtje dat een of ander instituut doorgerekend heeft wat de gevolgen zijn van het beleid van het vorige kabinet en de plannen van het nieuwe. Het varieerde van +4% koopkracht tot -30%. Het tweede cijfer betreft de langdurig uitkeringsgerechtigden.

In de Verenigde Staten komen soortgelijke zaken voor. Positief voor de economie zijn verkiezingen wel, Romney en Obama jasten er samen 7 miljard dollar doorheen, in de strijd om te winnen. Maar ook daar is een nieuwe manier van de zorg financieren een belangrijk onderwerp. En daar wordt de president niet vergeleken met Marx, maar meteen met Hitler. That's fucking SOCIALISM, werd er gescandeerd. Dit nooit. De Redblooded Americans zijn weer opnieuw de dupe.

Ook daar de hardwerkende mens die het allemaal weer op moet hoesten.

Natuurlijk, wie anders?

Iedereen zonder, of met een heel laag inkomen zal de bulk niet gaan betalen.
En iedereen met een topinkomen ook niet, daar zorgen ze, uiteraard binnen de wettelijke kaders, wel voor. Of net buiten de wettelijke kaders, maar op zijn minst heel effectief.
Grote bedrijven zijn hier nog veel handiger in, zo betaalde Apple en Starbucks, twee lievelingsbedrijven van de Twitter-community de afgelopen jaren geen belasting in Engeland. Hadden ze een mooi trucje voor verzonnen. Net als U2 ook een postbus aan de Keizersgracht. En als de armsten en de rijksten het niet betalen, wie blijft er dan over?
Inderdaad. Jan Lul met de korte achternaam.

En dan staat er ook nog eens een heel lelijk bloemstukje bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten