05-03-2017

Zaad


Bij de parkeerplaats stonden 5 oranje hesjes uitzonderlijk opgewekt naar me te zwaaien. Misschien had de flinke joint die net doorgegeven werd daarmee van doen. Alle vijf lange dreads, alle vijf stereotiepe jonge krakers. Ah, is het zo'n feestje. Binnen trof ik toch een heel ander publiek. 'Reclaim the seeds' bleek een zeer divers publiek te trekken. Ouwe hippies, jonge activisten, hobbytuiniers, zaadhandelaren, bewuste eters en willekeurige geïnteresseerden.  

Wereldwijd is de handel in zaden in handen van een slechts enkele multinationals. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die samen een tegenbeweging vormen. Mensen die geen genetisch gemanipuleerd voedsel willen. Mensen die gezond, biologisch en gevarieerd willen eten. Mensen die niet perse de weg van de minste weerstand kiezen. 

In een workshop werd een beeld geschetst van de concentratie aan voedselgiganten en de gevolgen voor de wereld. Niet direct een verhaal om vrolijk van te worden. Gelukkig kwamen ook de nieuwe initiatieven aan bod, zoals groepen consumenten die een boer vooraf betalen voor een abonnement op zijn gewassen. Een systeem wat wereldwijd steeds meer toegepast wordt. Met als voordeel dat de boer geen bank nodig heeft voor zijn financiering, de consument goed en eerlijk voedsel uit de regio eet en er een netwerk van gelijkgestemden ontstaat.

In de hal werden eindeloos veel zaadjes, stekjes, knollen en bonen geruild en verkocht.
Leuk om te zien hoeveel mensen kleinschalig hun eigen gang gaan.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten