26-09-2013

Schaft


Onderwerpen tijdens de schaft verschillen nogal per werkplek. En da's maar goed ook.
Zelfs de term schaft verschilt per werkplek. Pauze, lunch, tussenuur, rusttijd en middagmaaltijd wisselen elkaar af. Gek eigenlijk dat bij vacatures nooit een kopje "Schafttekst" staat. Zodat je weet wat de globale onderwerpen zijn. Moet je bepaalde series volgen, of juist niet. Is sport of het kijken naar sport een item, of zijn het weer, de files en het nieuws van belang? Bij de keuze voor een werkplek toch relevante informatie. Dagelijks gezever over RKC of Sex in the city aanhoren is niet voor iedereen gezond.

Tijdens de schaft vertelde een acteur vanmiddag over een reis die hij gemaakt had deze zomer. De oma van zijn vriendin was overleden en had wat geld nagelaten. Van dat geld zijn ze gezamenlijk de reis gaan maken die zij vroeger vanuit Rusland naar hier gemaakt heeft.
Een kleurrijke tocht in een bizar land.

Die oma moest in 1948 bevallen, dat ging niet goed, de nodige complicaties traden op en er moest direct hulp komen. Haar man werkte in een kamp waar Duitse krijgsgevangenen vastzaten. Daar haalde hij een oud SS-arts uit zijn cel. Die hielp op zijn beurt de joodse baby geboren worden en redde het leven van de verse moeder door snel en correct te handelen.

Je kan tussen de boterhammen door, het maar ergens over hebben.
Oh, verkeer in Polen, bezuinigingen in de cultuur, medische vooruitgang en dierentuinen kwamen ook nog even ter sprake. Over dat laatste kon ik mee praten. Sterker nog, ik had er zelfs nog verse plaatjes bij. 






2 opmerkingen: