31-12-2018

De mooiste platen van 2018


Op de valreep van het oude jaar mijn lijstje van favoriete platen van 2018. 
Ik luisterde bijvoorbeeld naar:

Alkaloid - Liquid Anatomy, Beyond Creation – Algorythm, Bloodshot Dawn – Reanimation, Bot – Plaat, Calexico – The thread that keeps up, Clutch – Book of bad decisions, Crippled Black Phoenix – Great Escape, Daughters – You won't get what you want, David Byrne – American Utopia, David Eugene Edwards & Alexander Hacke – Risha, Father John Misty – God's favorite Customer, Fleddy Melculy – De Kerk van Melculy, Flying Horseman – Rooms-Ruins, Forming The Void – Rift, Gnod - Chapel Perilous, Gosta Berlings Saga - Et Ex, Jeffrey Foucault - Blood Brothers, John Prine - The Tree of Forgiveness, Kamasi Washington - Heaven and Earth, King Dalton - The Third, Makaya McCraven - Universal Beings, Neil Young - Roxy; Tonight's the night live, Neil Young - Songs for Judy, Obscura-Diluvium, Richmond Fontaine - Don't Skip Out On Me, Rotor – Sechs, Sleep - The Sciences, Slugdge - Esoteric Malacology, Son Lux - Brighter Wounds, Stoned Jesus – Pilgrims, The Dali Thundering Concept – Savages, The Decemberists – Traveling On, The Decembrists - I'll be your girl, Thy Catafalque - Geometria, Yob - Our Raw Heart

Sommige heel bijzonder, andere wat vergankelijker.
Maar uiteindelijk bleven deze over:





All Them Witches – ATW
Al een paar keer speelden ze in Nijmegen en in het voorjaar komen ze weer. Ik kijk er al naar uit. Rock. Einde beschrijving. Oké. Goeie rock. Lekker geluid, goeie stem, fijne band. 

ASG – Survive Sunrise
Ook rock, maar dan harder. Goei volk en lekker beuken. Niet te moeilijk, maar ook niet te bescheiden. Muziek voor in de auto, voor tijdens het stofzuigen en tijdens het bierdrinken.

Gogo Penguin - A Humdrum Star
In korte tijd behoorlijk populair geworden en dat is niet zo gek. Op het podium zitten ze er als drie autistische smurfen bij die de zaal niet in durven te kijken. Maar spelen dat ze kunnen. Combineer dat met mooie melodieën en een topproductie en we zijn er. Geen tekst, geen zang. Is ook helemaal niet nodig hier.

Khemmis – Desolation
Behoorlijk klassieke heavy metal waar je bijna zou verwachten dat er op zijn minst een van de muzikanten een Duitse jaren 80 hardrocksnor zou hebben. Maar dat cliché laten ze achterwege. Heel veel andere clichés niet en dat maakt het ook zo lekker. Galmende dramatische solo's over een mid-tempo hardrockfundering. Daar lust ik wel pap van.


Mary Gauthier - Rifles And Rosary Beads
Het contrast met Khemmis kan haast niet groter. Mary schrijft en speelt kleine liedjes. Zelden optimistisch, wel vaak heel mooi. Zo mooi dat anderen als Fred Eaglesmith of Sam Baker ze later ook spelen. Teksten die vaak met weinig woorden veel weten te zeggen. En ze is ook nog eens een heel sympathiek mens. Van alle ontmoetingen die ik met muzikanten had, was die met haar een van de leukste. Nuchter, scherp en erg grappig.

Now vs Now - The Buffering Cocoon
Weer heel wat anders. Op papier (en op het podium) drie mannen, drum, bas, toetsen. Klassieke bezetting. Maar dan nu. Of miischien straks. De toetsenist laat zijn geluiden nogal uitwaaieren en de rest gaat lekker mee. Soms dansbaar, soms best abstract, nooit voorspelbaar. Wel heel lekker.

Ryley Walker - Deafman Glance
Alsof het niks is poept ie al een paar jaar achter elkaar ieder jaar een mooie plaat uit. Beetje folk, beetje jazz, beetje pop, beetje rock. Maar dan mooi. Goeie band, fijne liedjes. Van mij mag ie dat nog een paar jaar blijven doen.

Rivers of Nihil - Where Owls Know My Name
Zet die clip eerst even aan. Doe maar, ik wacht wel. 
Vorige week geleden speelden ze hier om de hoek en waren zij die band die als een stel systeembeheerders op de foto stonden. Ik vermoed dat iemand van buiten de band de styling van deze clip deed. De muziek maakten ze wel zelf. Een hele fijne mix van death metal, wat seventies psychedelica en progrock. Jonge muzikanten die lekker net wat anders doen.

Sons of Kemet - Your Queen Is a Reptile
Twee drummers, twee toeters en gáán! Waarschijnlijk muziek die je verschrikkelijk vindt, of helemaal waardeert. Heel veel energie, heel veel jazz, heel veel plezier met luisteren!


The Ocean - Phanerozoic I (Instrumental)
Daar zijn ze weer. De Duitsers die me live nog nooit echt wisten te raken, maar op plaat wel keer op keer. Ze gebruiken daar dan ook een hele goeie techniek voor: Ze brengen platen uit op twee manieren, mét en zonder zang. In mijn ogen is de zang bij heavy bandjes 90 procent van de tijd de zwakste schakel van de band. Staan die jongen lekker te spelen, begint er iemand door heen te schreeuwen. Gaat weg! Dat doen ze hier dus ook. De zanger kreeg een middag vrij. Kon de rest lekker spelen.

Toundra - Vortex
Niks bijzonders eigenlijk, maar wel een hele fijne mix van stoner en metal. Spaanse gasten die ook instrumentaal uitpakken. Ze hebben gewoon helemaal geen zanger, hoef je hem ook niet weg te sturen. Lange nummers, mooie lijnen, goed geluid. En het beste: Ze spelen 14 februari in Merleyn. Tot dan!

White Denim – Performance
Daar zijn ze weer. De beste band ter wereld. Waarschijnlijk. Niet de hipste, zeker niet de knapste.
Maar tering wat spelen die mannen! En live is het nog drie keer beter. Op plaat kleuren ze netjes binnen de lijntjes. Gelukkig maken die lijntjes wel een hele mooie tekening die alle kanten op gaat.
Niet te beroerd om iedere plaat een nieuw geluid en stijl te kiezen. Luister en huiver.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten