03-03-2014

Rosenmontag

"Mi carnaval lopt ieder altijd heel apart op straat, 
als cowboy, boer of militair soldaat". 
-Jacques le Filatheliste - Blijen Ossenaar

Boeren en cowboys waren er genoeg, maar -gek genoeg- geen militair soldaten.
Het repertoire was wel uitgebreid naar zombie en boerenlul.
Laatst genoemde had enkel een petje of sjaaltje op hun hoofd gedaan als uitdossing, 
maar straalde toch hetzelfde uit als de rest van het jaar.
Meisjes tot een jaar of tien gingen als elfje, heks, bij of aardbei,
meisjes vanaf een jaar of tien als hoer.

De optocht bestond uit hoge karren met daarop mensen die voorverpakt snoepgoed en vleeswaren naar de toeschouwers gooiden. Op hun beurt raapten zij dat van de grond en vulden plastic tassen ermee. Ter verhoging van de feestvreugde had iedere wagen muziek aan boord. De meesten een combinatie van Duitse schlagers en Eurohouse. En dan hard. Ik bedoel hard. Echt heel hard. Sommige wagens waren volgehangen met grote, uitgescheurde hifi-speakers, waar het hoog niet kapot te krijgen was, anderen hadden het serieuzer aangepakt en voerden geluidsystemen mee, waar een klein stadion meer dan genoeg aan zou hebben. Dus de kinderen in het publiek gingen naar huis met een tas vol snoep en een permanente gehoorbeschadiging.

Overigens was de absurde regelgeving zoals in Nijmegen, waar de deelnemers gediskwalificeerd zouden worden als ze tijdens de optocht alcohol zouden drinken, in Kleve duidelijk niet van kracht. Alle merken halve liters in blik en fles werden door deelnemers en bezoekers soepel naar binnen gegoten. Een richtige Deutsche bratwürst er achteraan, en de dag kon niet meer stuk.

Maar wat doe jij dan op je vrije maandagmiddag in Kleve? 
Ik ging als prijsbewuste grensstreekbewoner profiteren van het belastingvoordeel op alcohol en benzine. Maar had me geen moment gerealiseerd dat Kleve dicht is op carnavalsmaandag. Zowel de doorgaande wegen als de drankenhandel. Zodoende maakte ik een wandeling langs de optocht richting belastingvoordeel, maar kwam met lege handen, en een volle tank thuis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten